http://nepalihimal.com/article/4323
एकातिर निष्त्रि्कय र तनावग्रस्त जीवनशैली अर्कोतिर मापदण्डभन्दा बढी चिनी नेपालीका लागि 'साइलेन्ट किलर' बनेको छ।
तस्वीरः गोपेन राई
'तीतो' चिनी
तथ्यांक भन्छ, नेपालीहरू डब्लुएचओले तोकेभन्दा दैनिक पाँच ग्राम बढी चिनी खाइरहेका छन्। विज्ञहरू भने विलासी र तनावपूर्ण जीवनशैली, अमिल्दो भोजन र शारीरिक बनावटका कारण नेपालीले डब्लुएचओ मापदण्ड भन्दा पनि कम चिनी प्रयोग गर्नुपर्ने बताउँछन्।
तस्वीरहरुः देबकी बिष्ट र गोपेन राई
खाद्य प्रविधि तथा गुण नियन्त्रण विभागले सन् २०१२ मा तयार पारेको 'फुड कम्पोजिसन टेबुल' अनुसार १०० ग्राम चामलमा ७८.२ ग्राम कार्बोहाइड्रेट हुन्छ। १०० ग्राम गहुँमा कार्बोहाइड्रेटको मात्रा ६९.४ ग्राम हुन्छ। कार्बोहाइड्रेट भनेको एक प्रकारको चिनी नै हो। नेपाल खाद्य वैज्ञानिक तथा प्राविधिज्ञ संघ (नेफोस्टा) का महासचिव हरिहर गुरागाईं भन्छन्, “कोदो, फापर, मकै आदिका परिकार खान सुझ्ाउनुको कारण यो ढिलो पच्ने भएकैले हो।” उनी छिटो पच्ने खानाले ह्वात्तै चिनीको मात्रा बढाउने बताउँछन्।
नेपाली भान्सामा आलुको प्रयोग सबैभन्दा बढी हुनेगर्छ। त्रिवि शिक्षण अस्पतालकी पोषणविद् नानीशोभा शाक्य आल्ुलाई तरकारी होइन भात वा रोटी सरह लिनुपर्ने बताउँछिन्। उनी भन्छिन्, “गहुँको रोटीसँग आलुको तरकारी खानु भनेको तरकारी नखाएर रोटी र भात खानु जस्तै हो।” १०० ग्राम आलुमा ३७ ग्राम कार्बाहाइड्रेट पाइन्छ। तर, चामल जस्तै छिटो पच्ने भएकाले आलुले शरीरमा चिनीको मात्रा बढाउँछ।
त्यसो त शरीरको शक्तिको स्रोत नै चिनी हो। रगतले चिनीलाई शरीरका विभिन्न अंगमा पुर्याउने काम गर्दछ। चिनीलाई अंग भित्र छिराउने काम इन्सुलिन नामक हर्मोनले गर्दछ। इन्सुलिन प्यांक्रियाज ग्रन्थीले उत्पादन गर्दछ। शरीरमा बोसोको मात्रा धेरै भयो वा जीवनशैली निष्त्रि्कय भयो भने प्यांक्रियाजले काम गर्न सक्दैन। प्यांक्रियाज सुन्निएर, चुँडेर वा खुम्चिएर काम नगर्नु भनेको सीधै इन्सुलिन उत्पादन नहुनु हो। इन्सुलिन नहुने वा काम नगर्ने अवस्थामा पुग्नु भनेको रगतबाट आएको चिनी अंगभित्र छिर्न नपाउनु हो। अंगमा प्रवेश गर्न नपाएपछि चिनी रगतमा घुमिरहन्छ। लामो समय रगतमा घुमिरहेको चिनी फेरि बोसोमै परिणत हुन्छ। डा. श्रेष्ठका अनुसार चिल्लोपना र पेटको बोसो नै मधुमेह, उच्च रक्तचाप र मुटु रोगका कारक हुन्।
दशकअघिसम्म पोषक तत्व खान नपाएकै कारण नेपालीमा कुपोषणको ठूलो समस्या थियो। तर, अहिले शहरवासीमा अधिक पोषण अर्थात् 'डबल न्यूटि्रसन' को समस्या देखिएको खाद्य प्रविधि तथा गुण नियन्त्रण विभागका वरिष्ठ खाद्य वैज्ञानिक डा. क्षितिज श्रेष्ठ बताउँछन्। विशुद्ध चिनीलाई मात्र चिनी ठान्ने गलत बुझाइ हट्न नसकेको बताउँदै उनी भन्छन्, “मध्यम, उच्च मध्यम र धनाढ्य वर्गमा देखिएको अत्यधिक चिनी प्रयोगले विकराल समस्या निम्त्याउन सक्छ।”
मधुमेहलाई चिनीरोग पनि भनिन्छ। इन्टरनेसनल डायबिटिज फेडेरेसन (आईडीएफ) का अनुसार विश्वमा प्रत्येक सात सेकेण्डमा एक जनाको मृत्यु मधुमेहकै कारण हुन्छ। हाल विश्वभर ३८ करोड ७० लाख जना मधुमेह पीडित छन्। त्यसमध्ये सात करोड ५० लाख दक्षिण पूर्वी एशियामा छन्। मधुमेह पीडितमध्ये करीब २५ लाख नेपाली छन्।
डब्लुएचओका अनुसार विश्वमा मधुमेहबाट मृत्यु हुने मध्ये ८० प्रतिशत निम्न र मध्यम आय भएका देशका नागरिक छन्। अन्तर्राष्ट्रिय मधुमेह संघको आँकडा अनुसार विकसित देशमा मधुमेह लाग्ने औसत उमेर ६०–६५ वर्ष हो। तर विकासशील मुलुकमा ३०–४५ वर्षभित्रै यस्तो समस्या देखिने गरेको छ।
अमेरिकन हार्ट एसोसिएसनको अर्को अध्ययनले दैनिक एक बोतल (२५० एमएल) कोक/फ्यान्टा/स्प्राइट खाने व्यक्तिलाई नखानेको तुलनामा मुटु रोगको सम्भावना २० प्रतिशत बढी हुने देखाएको छ। सुगरस्टेक डटकमका अनुसार एक बोतल कोक र एक बोतल (२५० एमएल) रेडबुल दुवैमा २७ ग्राम चिनी हुन्छ। चिनीको अत्यधिक प्रयोगले मस्तिष्कघात, अन्धोपन, हृदयघात, मिर्गौला फेल, हातखुट्टा काट्नुपर्ने जस्तो अवस्था पनि ल्याउँछ।
उपाय छ
चिकित्सकहरूका अनुसार चिनीबाट हुने हानिबारे अत्यन्त थोरै नेपाली मात्रै सचेत छन्। “चिनी नखानुस् भन्नुभन्दा पनि यो कारणले चिनी फाइदाजनक छैन भन्दा बिरामीले कुरा बुझने रहेछन्”, डा. गिरीको अनुभव छ।
समाधान के त? चिकित्सक भन्छन्, विशुद्ध चिनी र अतिरिक्त चिनी पाइने वस्तुको उपभोगमा कमी गर्नुको विकल्प छैन। उनीहरूको भनाइमा नियमित व्यायाम पनि चिनीको असर नियन्त्रण गर्ने उपाय हो। व्यायामले शरीरमा इन्सुलिन सक्रियता बढाउने र रगतमा चिनीको मात्रा नियन्त्रण गर्दछ। तर यसका लागि मुटुको चाल बढ्ने र पसिना आउने गरी व्यायाम गर्नुपर्दछ।
डब्लुएचओको सुझाव छ, “प्रत्येक सरकारले चिनी प्रयोग घटाउने नीति ल्याउनु जरूरी छ। प्रत्येक नागरिकले खाना छनोटमा परिवर्तन नल्याई धरै छैन।”
खाली पेट मर्निङवाक् नजाऔं
एकै पटक धेरै खाने र धेरै बेर भोकै बस्दा शरीरले खानाको अभाव रहेछ भनेर सञ्चय गर्न थाल्छ। खाना सञ्चय गर्नु भनेकै बोसो बन्नु हो। चिनी बोसो बन्छ तर बोसो चिनी बन्दैन। छिनछिनमा खाइराख्ने हो भने शरीरले सञ्चय गर्दैन। शरीरलाई पुल्पुल्याएर खुवाउनु पर्दछ। घिच् भन्नुहुँदैन।
खाना खाने तरीकामा पनि परिवर्तन ल्याउनुपर्छ। चपाई चपाई विस्तारै खानुपर्छ। कम्तीमा २५–३० मिनेट लगाएर खानुपर्दछ। हतार हतार खाँदा खानेकुरा नपच्ने मात्रै होइन पत्थरीको समस्या पनि हुनसक्छ। तरकारी पकाउँदा फतक्क गल्ने गरी पकाउनुहुँदैन। खाँदा कर्याम–कर्याम आवाज आउने गरी पकाउनुपर्दछ। कोठाको तापक्रममा पग्लिने बोसो, मक्खन, घिउ, दूधको तर खानै हुँदैन।
मोटो मान्छेलाई सुखी र धनी भन्ने पुरानो धारणाले अब काम गर्दैन। अहिले पैसावाल मान्छे दुब्लो हुन्छ। स्वस्थ मोटो र स्वस्थ दुब्लो मान्छे भनिनुपर्दछ। हाम्रो अर्को समस्या भनेको एकै पटक धेरै खानु पनि हो। भात मात्रै होइन रसवरी, गुलाब जामुन, केक, चकलेट थोरै खाएर पुग्दैन। जसले चिनीको मात्रा बढाउँछ।
खाली पेटमा मर्निङवाक् जानुहुँदैन। राति हामी सुते पनि शरीरले काम गरिरहेको हुन्छ। अंग्रेजीमा 'ब्रेकफास्ट' को नेपाली अर्थ व्रत भंग गर्नु भन्ने हुन्छ। उठेको एक घण्टाभित्र केही न केही खाइसक्नुपर्दछ। तर खाली पेटमा चिया खानुहुँदैन। चियाको एसिडले शरीरमा हानि गर्छ। खानै पर्ने भयो भने पनि चियासँग केही खानु पर्छ।
मधुमेह अर्थात् चिनीरोगलाई चाल नपाई मार्ने रोग पनि भनिन्छ। त्यसैले सुरुआती चरणमै थाहा पाउनुपर्छ। यसका लागि समय समयमा स्वास्थ्य परीक्षण गराउनुपर्छ।
हामीकहाँ ३०–४५ वर्ष भित्रै मधुमेह देखिन थालेको छ। कमाउने उमेरमै यो रोग देखिंदा परिवारमा मात्र होइन, देश विकासमै समस्या आउँछ। यसका लागि सरकारले स्वास्थ्यमा हानि गर्ने खानेकुरामा बढी कर लगाउनुपर्दछ। चिनी र चिनी पाइने वस्तुमा पनि करको दायरा बढाउनेतर्फ सोच्न सकिन्छ। किनकि विकसित देशले यसबारे नीति बनाउने तयारी थालिसकेका छन्।
No comments:
Post a Comment